fbpx

Universal Power

MOTORFÖRSÄLJNING | motor@universalpower.se

RESERVDELAR | eftermarknad@universalpower.se

TEKNISK SUPPORT | teknisksupport@universalpower.se

BOKA SERVICE | verkstad@universalpower.se

originaldelar

Att köpa reservdelar – pirat eller original?

Det är alltid en tråkig utgift att behöva reparera maskinen. Naturligtvis vill du lägga så lite som möjligt på nya delar. Att köpa piratdelar kan kännas som en smidig lösning, du kommer kanske billigare undan i stunden. Men blir det verkligen mindre pengar på sikt? Vad är det egentligen du betalar för när du köper original?

Om du funderar på att ta en genväg med piratdelar till din maskin, tänk ett varv till innan du bestämmer dig. Det du sparar in på kort sikt kan orsaka slitage, utgöra en säkerhetsrisk och framför allt bli en dyr historia i det långa loppet. 

Vad är skillnaden mellan original och piratdelar?

Originaldelar är tillverkade av motortillverkaren med fokus på hållbarhet, kvalitet och säkerhet. De är anpassade till motormodellen och har genomgått noggranna tester. Piratdelar säljs ofta utan garanti. Det går inte att garantera delarnas ursprung, och det går inte att veta om de testats för att klara säkerhetskrav.

Vad betalar du för när du köper originaldelar?

De allra flesta piratdelar säljs helt utan garanti. Det du sparade in på köpet förlorar du snabbt om det visar sig att delen inte håller. Köper du en originaldel har du alltid garanti.

Originaldelar är tillverkade för hundraprocentig anpassning till just din motor, med maximal livslängd i åtanke. Det är inte heller bara själva delens kvalitet du äventyrar med en piratdel, du riskerar också att slita mer på motorn när du inte använder delar som är tillverkade för din motor, och förkorta livslängden på hela maskinen.

Köper du original är du garanterad att delarna är kvalitetstestade och har genomgått säkerhetsprövning. Det är alltid en risk att piratdelar inte håller samma säkerhetsstandard som original. Alla reservdelar i original förbättras dessutom i takt med förbättringar i serietillverkningen, vilket betyder att du får en del som är uppdaterad med det senaste på marknaden. Du vet aldrig riktigt vad du får med en piratdel, men köper du original kan du vara säker på att du inte kommer att behöva byta ut delen igen inom den närmsta tiden.

Olika motorers delar skiljer sig åt mycket mer än de flesta tror. Små detaljer som inte verkar spela så stor roll kan på sikt vara avgörande för maskinens helhetsslitage. Det är en lönsam investering att ha en maskin som är sammansatt av komponenter som ska höra ihop.

Ekonomi

Många motormärken har ett hållbarhetstänk och tillverkar därför reservdelar som inte ska kosta en förmögenhet. När du börjar jämföra kommer du se att prisskillnaden inte är så stor som du tror. Dessutom kommer värdet på din maskin att sjunka väsentligt om du sätter in delar som inte är original. Om du någon gång ska sälja din maskin kommer du att tjäna på att kunna visa att du använt originalreservdelar.

Effekter på motorn

En av de största riskerna med piratdelar är att det inte går att garantera att de fungerar som de ska. I värsta fall ser det ut att fungera, men ger dolt slitage på motorn över tid. Ett oljefilter som inte renar som ett original kan till exempel orsaka långsiktig skada på motorn. Tänk på att skador orsakade av en piratdel inte täcks av motorns garanti. Det kan bli en stor, onödig kostnad.

Här på Universal Power kan du vara säker på att du får reservdelar och andra tillbehör i original och med hög kvalitet. Vi har originaldelar till alla våra märken: Perkins, Kohler, Nanni och Kubota.